Ceny żywności we Włoszech

[Głosów:1    Średnia:1/5]

Planując podróż do Włoch, ciekawią nas rozmaite aspekty takowej wyprawy. Jesteśmy zainteresowani m. in. kwestią cen żywności. To ważny czynnik, od którego w niemałym stopniu jest uzależniony koszt całego pobytu w słonecznej Italii. Generalnie rzecz biorąc, w wielu przypadkach rozbieżności pomiędzy cenami w Polsce a we Włoszech nie są duże. Jedne produkty kosztują mniej niż u nas, inne zaś więcej.

Oto przykładowe ceny: spaghetti Barilla – 0,80 euro (0,5 kg), bagietka – 0,6 euro, oliwa Monini Extra Virgin – 4,5 euro (1 l), chleb tradycyjny – 1,5 – 2 euro, pesto Barilla – 2 euro, masło – 1,70 euro, szynka crudo – 30 euro (1 kg), Coca Cola – 1,5 euro (1,5 l), szynka parmeńska – 35 euro (1 kg), sok – od 1,7 (1 l), mortadella – 28 euro (1 kg), woda mineralna – od 0,4 euro (1,5 l), zwykła szynka – 24 euro (1 kg), likier limoncello – od 6 euro (0,75 l), kawa Lavazza – 3,5 euro (250 g), zwykła kawa – 2,5 euro (250 g), wino – od 2,5 euro (0,75 l), mleko – 1,5 euro (1 l), jajka 10 sztuk – 2,90 euro, mąka– 0,68 euro (1 kg), cukier– 0,90 euro (1 kg), parmezan– 15,56 euro (1 kg), kurczak– 5,30 euro (1 kg), wieprzowina– 7,67 euro (1 kg), wołowina– 13,40 euro (1 kg), spaghetti – 0,90 euro (0,5 kg), pizza – 8 euro, kawa cappuccino – 1,5 euro, ryż – 2 euro (1 kg), salami – 10 euro (1 kg), ziemniaki – 1 euro (1 kg), piwo krajowe – 2 euro (0,5 l), jabłka – 1,9 euro (1 kg). Uwaga: podane ceny mają tylko i wyłącznie charakter orientacyjny. Pamiętajmy, że będą się zmieniać w zależności od regionu, w którym przebywamy.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *