Jedzenie na Cyprze

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kuchnia Cypru – z uwagi na położenie oraz historię tego kraju – zawiera w sobie wiele elementów kuchni brytyjskiej, greckiej oraz tureckiej. Tutejsze jedzenie jest bardzo smaczne. Mieszkańcy Cypru największą wagę przywiązują do kolacji – jest ona dla nich nie tylko najważniejszym posiłkiem, ale też znakomitą okazją do spędzenia czasu w gronie rodziny i znajomych.

Na Cyprze jada się sporo warzyw z naciskiem na bakłażany i ziemniaki. Na stół trafiają również rozmaite mięsa – baranina, jagnięcina, wieprzowina czy mięso drobiowe. Jest ono przeważnie grillowane – nie robi się tego jednak na takich grillach jakie wykorzystujemy w swoich ogrodach, ale w specjalnym piecu (nosi on nazwę kleftikos). Nad samym morzem w lokalach dominują głównie dania rybne. Serwowane są również i inne owoce morza – jak chociażby smażone krewetki. Szalenie popularne są potrawy przyrządzane na bazie filo – jest to cienkie ciasto. Robi się z niego m. in. paszteciki z nadzieniem dyniowym z pszenicą i z rodzynkami. W ramach przystawek, które są spożywane przed każdym posiłkiem, spożywane są m. i.: taramasalata (dip z wędzonej ikry dorsza, miąższu chleba, z czosnkiem i sokiem z cytryny), pasta z bakłażanów i czerwonej soczewicy czy spanakopita (pierożki ze szpinakiem i fetą). Dania doprawiane są rożnymi przyprawami, np. oliwą z oliwek, czosnkiem, kozieradką i kolendrą. Do najbardziej znanych cypryjskich produktów spożywczych należy ser halloumi (z koziego i owczego mleka). W ramach deserów jada się na Cyprze owoce i słodkie ciasta (baklawa).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *