Jedzenie w Grecji

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kuchnia grecka jest bardzo dobrze znana na całym świecie. Słynie ze swojej prostoty, a także z tego, że jest zdrowa i bardzo smaczna. Grecy uwielbiają dbać o swoje podniebienie, dlatego też zasiadają zwykle w większym gronie do suto zastawionych stołów. Przy podawaniu dań nie obowiązuje żadna kolejność, więc przed biesiadnikami pojawiają się równocześnie rozmaite potrawy.

Najbardziej charakterystycznym dla greckiej kuchni produktem jest oliwa z oliwek, której stosowanie w tym kraju ma tradycje sięgające jeszcze czasów starożytnych (używano jej zresztą nie tylko do celów gastronomicznych). Grecy dodają oliwy do różnych dań w dużych ilościach. Innymi chętnie stosowanymi przyprawami są czosnek, liście winorośli, nasiona kopru, tymianek, liście laurowe oraz bazylia. Podstawę bardzo wielu dań stanowią warzywa – ze szczególnym wskazaniem na pomidory oraz paprykę. Oprócz tego jada się w Grecji sporo bakłażanów, cebuli, ziemniaków i fasoli szparagowej. Co się zaś tyczy mięs, są to przede wszystkim baranina i jagnięcina. Popularne są również ryby. Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o greckich winach, które z wybornego smaku i aromatu znane były już w starożytności. Spośród najbardziej znanych greckich dań można wymienić takie jak: gyros (mięso opiekane na pionowym ruszcie, serwowane z frytkami, pomidorami i cebulą), musaka (zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i z mielonego mięsa), keftedes (zapiekane pulpety z mięsa mielonego) czy sos tzatziki (przystawka z jogurtu, czosnku, ogórka i oliwy z oliwek).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *