Wyspa Djerba
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Djerba to należąca do Tunezji wyspa leżąca na Morzu Śródziemnym. Zajmuje powierzchnię wynoszącą 514 km kw. Jej stolicą jest Haumat as-Suk. Często utożsamia się ją z mityczną Wyspą Lotofagów z „Odysei” Homera.

CO WARTO ZOBACZYĆ NA DJERBIE

Bardzo dobre warunki do odwiedzania wyspy panują przez cały rok – kiedy na kontynencie europejskim panują jesienno-zimowe chłody, tutaj jest ciepło i przyjemnie. Na Djerbie nie brakuje interesujących obiektów i miejsc, które warto zobaczyć. Należą do niech m. in.:

– Haumat as-Suk

Stolica wyspy to jeden z najważniejszych punktów na jej turystycznej mapie. Warto odwiedzić tutejszy suk, gdzie można nabyć piękną biżuterię oraz wyroby ze skóry. Godne uwagi są także meczety (np. Meczet Nieznajomych czy Meczet Turków), neobarokowy kościół katolicki, twierdza Borj el Kebir, Muzeum Sztuki Ludowej i Tradycji oraz mauzoleum Sidi Zawija.

– jaskinia Ali Berbera w Guellali,

– meczet Sidi Yati w Guellali – obiekt pochodzi z X w.,

– Muzeum Dziedzictwa Guellali – skansen z tradycyjnymi białymi domami,

– synagoga El Ghriba w Erriadh,

– Hara el Kebira – typowo żydowskie miasto,

– piaskowy grobowiec Bourgou z czasów punickich w Midoun,

– podziemny meczet Louta z przełomu XII i XIII w. w Sedouikech,

– mauzoleum pustelnika Sidi Satiuri w Sedouikech,

– ruiny teatru, term, amfiteatru i rzymskiego forum w Mennix,

– Ras Rmel – Cypel Flamingów,

– plaża Sidi Mahres.

KURORTY NA DJERBIE

Planując wakacje na wyspie Djerba, można zdecydować się na pobyt w jednym z kurortów. Do tych najbardziej znanych zaliczają się:

– Haumat as-Suk

Jest to stolica wyspy i jednocześnie największe jej miasto.

– Midun

O mieście tym i przylegającym do niego okolicach mówi się, że jest to turystyczne serce wyspy liczące przeszło 40 tys. miejsc hotelowych.

– Aghir

Jeden z najbardziej znanych ośrodków wczasowych na Djerbie. Panują tutaj doskonałe warunki do uprawiania rozmaitych sportów wodnych.

– Sidi Mahrez

Pełen uroku kurort słynący z pięknej, piaszczystej plaży z wydmami.

JEDZENIE NA DJERBIE

Kuchnia na Djerbie to typowa kuchnia tunezyjska, w której wyraźnie widać wpływy tureckie, arabskie, włoskie oraz francuskie. Posiada też wiele cech kuchni śródziemnomorskiej. Spędzając tutaj wakacje, należy koniecznie spróbować takich dań jak m. in.:

– kasza kuskus podawana na rozmaite sposoby, np. z baraniną, rybami, jagnięciną i warzywami,

– kiełbaski marquez serwowane z suszonym mięsem, cebulą, czosnkiem i sosem pomidorowym,

– brik – pieróg nadziewany warzywami, mięsem, z dodatkiem jajka i tuńczyka,

– wódka figowa boukha,

– daktylowy likier thibarine,

– harissa – pasta z chili z czosnkiem,

– khobz mbesses – domowy chleb,

– zupa lablabi z ciecierzycy,

– baklava – ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem,

– odżdża – jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harissa,

– dania z ryb i owoców morza.

CENY NA DJERBIE

Walutą obowiązującą w Tunezji jest dinar tunezyjski (1 TND to ok. 1,84 zł). Jest to waluta niewymienna, co oznacza, że kupić ją i się nią posługiwać można jedynie na terenie Tunezji – wwożenie i wywożenie jej poza granice tego kraju jest nielegalne. Poniżej znajdują się przykłady cen na Djerbie – mają one charakter orientacyjny.

– kawa cappuccino – 2,5 TND

– woda mineralna 1,5 l – od 1,5 TND

– jajka 12 szt. – od 3 TND

– kasza kuskus z mięsem – ok. 6 TND

– jabłka 1 kg – od 4 TND

– świeża ryba 1 kg – od 15 TND

– Coca-cola 1 l – 2,5 TND

– oliwa z oliwek 1 l – od 7,5 TND

– obiad w taniej restauracji dla 1 ok. – od 15 TND

– ziemniaki 1 kg – ok. 2 TND

– mleko 1 l – ok. 2 TND